Érdekességek


A Nagykőrösi Konzerv Kft. termékei az egészséges életmód jegyében

ÖH.: Milyen termékekkel találkozhat a vásárló a Nagykőrösi Konzerv Kft.-nél?

- Az egyik legnépszerűbb az "Egészségőr" termékcsaládunk. A préselt céklalevünket a vásárlói igényeknek megfelelően kombináljuk vagy homoktövissel, vagy gránátalmával, vagy rebarbarával. Jótékony hatásuk miatt daganatos betegek kezelésére, vagy éppen vérnyomás problémákra is nagyon ajánlatos, hiszen a cékla vérhígító hatású is.

A préselt sárgarépaleveket naranccsal vagy homoktövissel léböjt kúrákhoz szokták vinni a vevők.

Ide tartozik még a rostos spenótlé, mely bélmozgató hatása és magas vastartalma miatt is igen közkedvelt. Végül a homoktövisvelő, mely egy gyümölcshúsban gazdag készítményünk, zárja az "Egészségőr" termékcsaládunk sorát.

Fontos megemlítenem, hogy szinte minden alapanyagunkat a környékből szerezzük be, ha mód és lehetőségünk van rá, erre nagyon odafigyelünk.

ÖH.: Miben más, miben nyújtanak többet ezek a termékek az egészséges életmódot követők számára?

- Az "Üde" ivólé termékcsaládunk például elnyerte az Újhelyi Imre díjat, az ide tartozó levek többféle ízesítésben kaphatóak nálunk. Ezek az italok szintén nagyon jók vaspótlásra, 100%-ban természetes összetevőket tartalmaznak, csak zöldség és gyümölcs van bennük, s mivel cukrot, sem édesítőszert nem teszünk bele, a gyümölcs adja az édesebb ízét. Összefoglalva: nem tartalmaznak tartósítószert, aromát és színezéket sem, vagyis vegán és paleo étrendbe is tökéletesen beilleszthetőek.

Gyártunk spenót-alma; szamóca-rebarbara; cékla-alma; sárgarépa-narancs; paradicsom-alma; sütőtök-alma; uborka-alma- gyömbér ízesítésben is. Kisbabáknak is előszeretettel viszik a szülők. Fogyaszthatóak üdítőként vagy akár leves helyett.

A harmadik termékcsaládunkba zöldségkrémeink tartoznak, mint a vargányás gomba; a petrezselymes zellerkrém; a padlizsánkrém; a paradicsomos padlizsánkrém; a medvehagymás cukkinikrém; a lilahagymakrém; a tormás céklakrém; valamint kétfajta batáta (édesburgonya) található a kínálatban: az enyhén csípős és fokhagymás batáta.

Ezekben a termékekben benne van a szükséges mennyiségű zöldség is, továbbá szintén nem tartalmaznak adalékot, színezéket, tartósítószert, valamint már cukrot sem.

ÖH.: Milyen további termékcsaládok találhatóak még a kínálatban?

- Gyártunk még hígítós üdítőket is, melyeket leginkább a közétkeztetésben fogyasztanak, mint bölcsődékben, óvodákban, iskolákban. A hígítást követően 50% vagy 98,5%-os gyümölcstartalommal bírnak, de folyamatban van már a 100%-os gyümölcstartalom kidolgozása is. Szintén többféle ízesítésben találhatóak meg nálunk, mint például narancs-alma-sárgarépa-homoktövis; kajszibarack - alma - homoktövis; őszibarack-alma-sárgarépa-homoktövis; kivi-alma-sárgarépa-spenót; vagy fekete ribiszke-alma-cékla kombinációja.

A gyermekek érdekeit nézve, mindegyik üdítőbe bele van csempészve egy kis zöldség is, hogy az egészséges életmódhoz szoktassuk a fiatalabb korosztályt is. Ezek a termékeink hidegen és melegen is fogyaszthatóak.

A "Háziasszonyok kedvence" termékcsaládunkba pedig megtalálhatóak olyan termékek, melyek további felhasználásra is kiválóan alkalmasak, mint például a pirított hagyma, a sütőtök kocka, vagy a ráclecsó, ami 50-50%-ban tartalmaz paradicsomlevet és paprikát. Ezen termékek nem tartalmaznak vizet, sem cukrot.

A különböző kompót választékaink is ebbe a termékcsaládba tartoznak, melyek sütemények készítéséhez, vagy befőttnek is felhasználhatók. Saját lével vannak felöntve, így sem cukrot, sem tartósítószert, sem édesítőszert, sem vizet nem tartalmaznak. Megtalálható nálunk: magozott meggy meggylében; alma almalében; birsalma alma és körtelében.

A Kőrösi Retró termékeket is megemlíteném, - mint a meggyvér, kökényital, szamócaital- melyek szintén gyümölcslével vannak édesítve, itt is kiemelném, hogy sem cukrot, sem színezéket nem tartalmaznak. Vitaminokban igen gazdag termékek.

Nem feledkezhetünk meg a dzsemekről és lekvárokról sem. Közkedvelt a sárgabarack; őszibarack; valamint a meggylekvár, illetve a klasszikus szilvalekvárunk, mely csakis kizárólag érett szilvából készül. Szintén nagyon ajánlom mindenkinek, hiszen gyümölcslével ízesítjük a dzsemeket, így cukrot és édesítőszereket nem tartalmaznak.

ÖH.: Nemrégiben Nagykőrösön forgatott Borbás Marcsi, magyar televíziós műsorvezető-szerkesztő, melynek egyik főszereplője Ön volt. Milyen visszajelzések érkeztek a népszerű műsor hatására?

- Eddig is voltak vásárlóink a környékbeli településekről, és messzebbről is, pl. Salgótarjánból, vagy a Jászságból, de a műsor hatására szerencsére nőtt a vásárlók száma. Kiemelnék két esetet, pl. Fonyódról, valamint Sátoraljaújhelyről is jöttek családok, akik kifejezetten Borbás Marcsi Gasztroangyal című műsorát látva érkeztek Nagykőrösre, hogy megismerkedjenek termékeinkkel is.

ÖH.: A vásárlók hol találkozhatnak ezekkel az egészséges termékekkel?

Bővebb információt találhatnak a Kedves érdeklődők honlapunkon is, ahol a termékek jótékony hatásairól is olvashatnak.: www.nagykorosikonzervkft.hu

Továbbá minden szombaton 8 órától 13 óráig vásárolhatóak készítményeink Nagykőrösön, az Örkényi út 63. szám alatt, a Nagykőrösi Konzerv Kft. telephelyén.

Hétköznap a piacon található KATApultnál, a Patay utcai Elixír Bioboltban, valamint az Oroszlán és Szent György Gyógyszertárakban is találkozhatnak portékáinkkal, nyitvatartási időben.

Beretvás Judit

(forrás: nagykoros.hu)

Borbás Marcsi is meglátogatta gyárunkat

"A népszerű műsorvezető a Gasztroangyal stábjával a május 29.-ei forgatási napot a Nagykőrösi Konzerv manufaktúra kőrösi üzemében kezdte, ahol mennyei paradicsomos padlizsánkrémet készítettek közösen Bálint Zoltán igazgatóval. Borbás Marcsinak rendkívüli módon ízlettek az itt előállított termékek, melyekből vásárolt is a Szakácskönyv műsorba, alapanyagnak. Például paradicsomlevet vett, mert töltött paprikát fognak készíteni, de a szilvalekvárt sem hagyta ki. A konzervgyári manufaktúrában mintegy 80 féle terméket állítanak elő, köztük gyümölcsleveket, zöldségpüréket, lekvárokat, savanyúságokat is. Igazi ínyenc csemege a savanyított spárga, mely Borbás Marcsi tetszését is elnyerte. Az ebben az üzemben gyártott termékek mindenféle adalékanyag és színező, tartósítószer nélkül készülnek, így nem csak nagyon finomak, hanem rendkívül egészségesek is. A nap Lidika néni mennyei sós sütijének elkészítésével folytatódott. A helyszínen a nagykőrösi asszony műremeknek számító süteményeit is megkóstolhatta a stáb." - írta Lőrinczy Veronika (forrás: Nagykőrösma)


Nagykőrösiek Nagykőrösért díjat kapott Bálint Zoltán

Bálint Zoltán középiskolai tanulmányait 1981-ben a Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskolában végezte Nagykőrösön, majd 1985-ben szerzett diplomát a Kertészeti Egyetem Tartósítóipari Karon, tartósítóipari üzemmérnökként. Ezt követően 2011-től 2014-ig a közgazdasági mesterképzést is elvégezte.

Munkáját 1985-ben a Nagykőrösi Konzervgyár műszakvezetőjeként kezdte, majd 1992-től a Bonduelle Nagykőrös Kft. műszakvezetőjeként folytatta tevékenységét. Itt a műszak közvetlen termelés irányítása mellett részt vett az ISO 9001-es rendszer kidolgozásában és bevezetésében.

1994-től a Nagykőrösi Konzervgyár Zrt.-nél helyezkedett el, ahol készárú üzemvezetőként feladati közé tartozott a raktározás, csomagolás kiszállítás irányítása, majd termelésvezetőként az üzemek munkájának koordinálása, irányítása.

Munkáját ma is nagy odaadással végzi, hiszen 2011-től a Nagykőrösi Konzerv Kft. ügyvezetőjeként célja, a kor igényeinek megfelelő termékek gyártása, mottója: "Ami egészséges, az lehet finom is".

A Nagykőrösi Konzerv Kft. a Nagykőrösi Konzervgyár egykori paradicsomvonalának helyén kezdte meg működését. A cég klasszikus hőkezeléssel tartósított termékeket állít elő, melyek sora a befőttektől a dzsemeken át a savanyúságokon keresztül egészen a paradicsomos termékekig vezet. Az előállítás során a magas minőségi kategóriát célozták meg. Olyan kézműves, vitaminban gazdag termékeket is gyártanak, melyek ma már országosan is ismertté váltak, speciális prémium áruknak számítanak naturális, teljesen bio jellegüknek köszönhetően, mint a préselt céklalé homoktövissel, petrezselymes zellerkrém, narancsos, gyömbéres sárgarépakrém, fügedzsem, rostos parajlé, lilahagyma lekvár és még sorolhatnánk. Termékeikkel aktívan részt vesznek és segítik a város rendezvényeit, kiemelten hozzájárulnak például a Kőrösi Möggyfesztivál sikeréhez, továbbá támogatják a civil szervezeteket is.

Boldog házasságban él, három gyermek édesapja.

Társadalmi tevékenységei is példaértékűek, hiszen 2000-től a Magyar Élelmiszertudományi és Technológiai Egyesület Konzervipari Szakosztályának titkára és a Nagykőrösi Konzervipari Napok szervező bizottságának tagja; 2016-tól pedig a Magyar Élelmiszertudományi és Technológiai Egyesület titkáraként látja el lelkiismeretesen feladatát.

Példaértékű, értékteremtő munkájáért, magas szintű szakmai elhivatottságáért, közösségépítő, szolgálatkész tevékenységéért, városunk hírnevének öregbítéséért, a Nagykőrös Városért Közalapítvány a Nagykőrösiek Nagykőrösért díjat adományozza Bálint Zoltán részére.


A homoktövis jótékony hatásai

A homoktövis, mint természetes immunerősítő értékes fitotápanyagokat tartalmaz, a benne lévő rendkívül magas vitamin és hatóanyag tartalom miatt számos pozitív hatást gyakorol szervezetünkre, azonban legfontosabb szerepe a megelőzésben kell, hogy érvényesüljön egészségünk, vitalitásunk megőrzése érdekében!

A homoktövis támogató hatásterületei: emésztőszervrendszer- anyagcsere folyamatok, légzőszervrendszer, mozgásszervrendszer- ízületek, immunrendszer- fertőzés, gyulladás, szív és érrendszer, bőr, szem, nőgyógyászat, urológia, onkológia.

- Megfázás, influenza megelőzésére, fertőzések kialakulásának kezelésére, fájdalomcsillapításra
- Immunerősítésre, szervezetünk vitalizálására, energiaszintünk normalizálására
- Gyulladások csökkentésére, herpesz, kötőhártya, torok, mandula, seb, fogíny, izületi gyulladásra
- Műtétek, fertőző betegségek után gyorsítja a szervezet felépülését, roboráló hatású
- Gyomorhurut, gyororfekély, nyombélfekély kezelésére, gyomor- bélproblémákra
- Szövetregenerációra, bőr és nyálkahártya képzésre
- Allergiára, asthmára, allergiás bőrbetegségre, (ekcéma)
- Vércukorszint ingadozás minimalizálására étkezések után
- Alkalmas fogyókúrára, zsírégetésre, erősíti a kötőszövetet, csökkenti a narancsbőrt
- Fokozza az erőnlétet, fizika , szellemi teljesítőképességet
- Idegrendszer erősítésére, az antidepresszáns hatása miatt, oxidatív stressz, szorongás ellen
- Máj méregtelenítésre, májtisztító, májvédő hatású
- Napégésre, káros sugárzások ellen véd ( UV, gamma, radioaktív)
- Megelőzheti a rákos sejtek kialakulását, növekedését
- Szabályozza a pajzsmirigy működését, befolyásolja az anyagcsere folyamatokat, testsúlyoptimalizáló hatású
- Szív és érrendszeri problémákra, koszorúér meszesedésre, szívritmus zavarra
- Magas vérnyomásra (hipertónia), csökkentheti a vér koleszterinszintjét, vérképzésre
- Epebántalmakra, reflux csökkentésére
- 2-tipusú diabétesz, cukorbetegség kezelésére, inzulincsökkentő hatású
- Mellékvese fáradtság kezelésére (potenciális omega 7 forrás)
- Bőrgyulladások, bőrallergiák kezelésére, fekély, ekcéma, pikkelysömör, száraz bőr, striák negatv tüneteire
- Bőrápoló hatású, lassítja a bőr öregedését, ráncok kialakulását, halványítja az öregedési foltokat, pigmentációs zavarokat, támogatja a kötőszövetet, a bőr rugalmasságának megőrzését
- Lassítja a hajhullást, erősíti a körmöket
- Szembetegségekre, látásjavításra

A Nemzetközi Homoktövis Egyesület ezekre a hatásterületekre ajánlja (ISA)

Vitaminok, hatóanyagok a homoktövis velőben:

A homoktövis velő fogyasztása magas vitamintartalma miatt az egész szervezetet roborálja, fiatalítja. Táplálja a szervezetet a szükséges vitaminokkal és telítetlen zsírsavakkal. Zsíroldó hatású, fogyó- és méregtelenítő kúrák kiváló itala, elsősorban a májat regenerálja, tisztítja.

Magas antioxidáns tartalmánál fogva gátolja a daganatos sejtek képződését, sejtregeneráló, rákbetegeknek a terápia kiegészítéseként ajánlott, immunerősítő, járványok idején fogyasztva véd a fertőzésektől, csökkenti az allergiás reakciókat (szénanátha), erősíti az idegrendszert, nyugtató, stresszoldó hatású.

Az antioxidáns tulajdonságai miatt gátolja a vérlemezek összetapadását, ami a szabadgyökök sejtromboló hatása ellen szív és érrendszeri védelmet biztosít.

F- vitamin hiány miatt kialakult központi idegrendszeri zavarok esetén, főleg cukorbetegeknek ajánlott.

A fáradt szem erősítésére (neonfény, monitor), fényérzékenységre, a szem fénytűrő képességének javítására és a káros hatások kivédésére a homoktövis gyümölcsét, és magjának olaját alkalmazhatjuk.

A homoktövis bogyó húsa és magja egyaránt tartalmaz értékes olajat. A homoktövis olaj minden család házipatikájában nélkülözhetetlen, antibakteriális hatása révén, hiszen eredményesen alkalmazható a torok- és mandulagyulladás, orrnyálkahártya-gyulladás esetén. Az értékes sterol, elsősorban sitosterol, a homoktövis magolajban megtalálható, mely fertőtlenítő, érzéstelenítő és gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatású.

Helyileg alkalmazva a homoktövis olaj kitűnő szövetregeneráló, felgyorsítja a sebgyógyulást. Kifejezetten ajánlott ekcéma kezelésére, égési és fagyási sérülésekre, vágott sebekre és sugár okozta égési sérülésekre. Minden méregtelenítő kúra elengedhetetlen kelléke, mivel kedvezően hat a gyomor betegségeire a gyomor- és nyombélfekélyek, gyomorhurutok és bélgyulladások, valamint az aranyér kezelésére is hatásos szer, emellett fontos májvédő szerepe. Erősen hámosító hatású, Skandináv kozmetikumok gyakori alapanyaga.

Javítja a szív funkcióit, az erek állapotát, véd a káros UV sugaraktól, kúraszerűen fogyasztva növeli a fizikai, szellemi teljesítőképességet, sportolóknak hasznos forrás.

A homoktövis levél tea főzete csökkentheti az izületi betegségek általi fájdalmakat, antivirális hatása révén gyulladáscsökkentő hatású. Serkenti a szív aktivitását, energetizáló, májvédő hatású. Számos bőrproblémára melegvizes borogatással jól alkalmazható ( ekcéma, pikkelysömör).

A homoktövis termékek fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

Forrás : Kissné Dogossy Éva - Zsoldos Márton / A természet kincseskamrája. Szakdolgozatok a homoktövisről

https://homoktovisvelo.hu/homoktovis-jotekony-hatasai


A céklalé fogyasztásának előnyei


A cékla vagy a céklalé rendszeres fogyasztása számos előnnyel jár. Nemcsak vasraktárainkat tudjuk feltölteni - illetve vashiányt megelőzni -, hanem vérkeringésünket és immunrendszerünket is óvjuk. Nézzük, mi mindenre jó a céklalé!


Támogatja a vérnyomáscsökkentést

A céklalé hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentéséhez, és segíthet megelőzni a magas vérnyomás kialakulását. Egy kutatás rámutatott arra, hogy naponta 2-2,5 dl céklalé elfogyasztása mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomásértékeket csökkenti. A céklában található nitrátok szervezetünkben nitrogén-monoxiddá alakulnak, ez pedig tágítja az ereket, ezáltal csökkenti a vérnyomást.

Növeli az állóképességet

Az állóképesség javítása ugyancsak a nitráttartalomnak köszönhető. A rendszeres céklafogyasztás növeli a vér nitráttartalmát, javítja a keringést, ennek következtében pedig javul a szövetek oxigénellátása. Egy kutatás során biciklistákon tesztelték a céklalé hatásait és a következőket találták: azok a sportolók, akik naponta 4 dl céklalevet ittak, gyorsabban teljesítették a 10km-es távot, szemben azokkal a társaikkal, akik egyáltalán nem fogyasztottak céklalevet.

Segíthet demencia esetén

A céklalé hatóanyagai javítják az agyi vérkeringést, így az agyszövetekbe több oxigén jut. Ezzel késleltethető a demencia kialakulása, illetve lassítható, ha már kialakult. A már kialakult demenciát visszafordítani nem lehet, a legtöbb, amit tehetünk, az a tünetek késleltetése vagy enyhítése.

Jó hatással van a szívre

Magas káliumtartalma miatt jótékony hatással vana szívre. A kálium szabályozza a szívmunkát, hiánya gyakran okoz szédülést, valamint szívritmuszavarokat. Kálium hiányában a szív nem képes a megfelelő összehúzódásra, így nem tud elegendő mennyiségű vért juttatni a szövetekbe. A cékla vagy céklalé rendszeres fogyasztásával tmogathatjuk szívünk működését, szívbetegség vagy magas vérnyomás esetén javasolt naponta 1-2dl céklalé elfogyasztása.

Vitaminok a céklában

A céklalé nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, folátot és egyéb ásványi anyagokat. Kálium mellett a következő ásványi anyagok találhatók meg benne nagy mennyiségben: kalcium, vas, magnézium, mangán, foszfor, nátrium, cink, réz és szelén.

(forrás: https://ceklale.hu/)

Sárgarépalé, a szem és a máj legjobb barátja

Ideális tápanyagkészlete miatt mind külső, mind pedig belső használat során pótolhatatlan vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet. Legfontosabb vitaminja a karotin, de emellett tartalmaz még B-, C-, D-, E- és K-vitamint is. Sok benne a cukor és az értékes ásványi anyag is (bróm, kalcium, réz, foszfor, mangán, kálium, kén). filantropikum.com

Serkenti az étvágyat, gyógyítja a gyomorfekélyt, és a gyomorban való felszívódása által megakadályozza a gyomorrák kialakulását. Magas A-vitamin tartalma miatt légúti és más fertőző betegségek leküzdésére is alkalmas.

Milyen egészségügyi hatása van?

- növeli a hemoglobinszintet
- sejtfiatalító
- javítja a májfunkciót
- serkenti a gyerekek fejlődését
- gyomorműködés-serkentő és béltisztító
- bőrbetegségek kezelésére nagyszerű
- ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, növeli az immunitást, ellenállóbbá teszi a szervezetet a fertőző betegségekkel szemben (napi 100-300 ml fogyasztása reggel éhgyomorra)
- vesebetegség, látásgyengeség, májcirózis, májnagyobbodás esetén napi 1 liter elfogyasztása az ajánlott adag.
- tüdőbetegség, asztma, tuberkulózis esetén egy kis tejjel kell elkeverni a sárgarépa levet, kiváló köptető lesz
- ekcéma, bőrbetegség, szájnyálkahártya betegség, lassú sebgyógyulás esetén 100 ml levet 100 gramm mézzel kell elkeverni.
- magas vérnyomás, érelmeszesedés, cukorbetegség és különböző emésztési zavarok esetén 300 ml sárgarépa levet keverjünk el 180 ml spenót levével.
- ha a sárgarépa levet mézzel és citrommal keverjük el, kiváló emésztés serkentő lesz, víz-és bélféreghajtó, energizáló válik belőle.
- lassítja a bőr öregedési folyamatát, és védi a káros környezeti ártalmaktól, a napsugárzástól is. Csökkenti a fényérzékenységet, ellenállóbbá teszi a bőrt.